Mam polską wersję 9, więc angielskie nazwy moga się różnić.
Uruchamiasz program. Z okna po prawej wybierasz ikone dyskietki z kołem ratunkowym(Utwórz ratunkowy nośnik startowy)->Dalej->Wybierasz
napęd->dalej,dalej (tworzy się dysk startowy)
Uruchamiasz kompa z dysku startowego.
Wyskakuje ekran z 3 możliwosciami do wyboru:
1)ładuje się pełna wersja - stery usb itp. - możesz wtedy zrobić obraz na dysku usb
2)wersja minimalna - nie wszystkie stery
3)dalsze uruchamianie windy.
Doradzam punkt 1).
Wyskakuje główne okno.
Po prawej na górze masz dwa wybory:
1)Utworzenie obrazu (Create image) - ikona z czerwona strzałka
2)Przywrócenie obrazy - ikona z zielona strzałką
Wybierasz oczywiście 1 jeśli chcesz zrobic obraz
->Dalej
Wyskakuje okno z wyborem:
1) partycji,dysku
2) folderu, pliku
Wybierasz dysk, partycję.
->Dalej
Wybierasz miejsce zapisu obrazu partycji. Jak juz wybierzesz to klikasz taka białą kartke z czerwonym zmnaczkiem w prawym górnym rogu-wyskoczy ci
wtedy standardowa nazwa obrazu z rozszerzeniem .tib (nazwę możesz zmienić ale co oczywiste rozszerzenia nie ruszaj.
->Dalej
Wyskoczy okno gdzie z lewej masz 3 mozliwości do wyboru a z prawej opcej do twego wyboru:
1)Współczynnik kompresji obrazu(chyba nie musze tłumaczyc o co chodzi)
a)brak
b)standardowy(domysnie zaznaczony)
c)wysoki
d)najwyższy
2)Dzielenie obrazu na części
a)automatycznie(zaznaczone domyślnie)
b)okreslony rozmiar
3)Ustawienia dodatkowe
a)test obrazu po zakończeniu jego tworzenia
b)włóż pierwszy nośnik podczas tworzenia archiwum na nosniku - szczerze mówiąc nie pamiętam o co w tym chodziło - domyślnie jest zaznaczone
->Dalej
Wpisujesz komentarz do obrazu - np. co jest zainstalowane w systemie jesli tworzysz obraz partycji systemowej.
->Dalej
- Kod: Zaznacz wszystko
Jeśli wybrałeś zapis na płycie to wyskoczy okno z prośba o włozenie płyty - możesz użyc tej na której tworzyłes dysk startowy, co jest najlepszym rozwiązaniem, bo obraz i płyta startowa jest na tej samej i jakby co to nie trzeba jej póznie tworzyć.
Tworzy się obraz-> OK i po wszystkim.
Mam nadzieję że sobie poradzisz bo próbowałem pisac jak najprościej się da.