przez Alex51 11 Lut 2006, 11:46
Mnie również zainteresował ten program, ale znalazłem do niego opisy w artykułach zamieszczonych w piśmie "Komputer Świat":
"Pecet bez podsłuchu" - artykuł znajduje się w Komputer Świecie nr 13/05 w dziale dla ambitnych
Agenci w przebraniu" - artykuł znajduje się w Komputer Świecie nr 13/05 w "dziale programy
Myślę, że po przeczytaniu w/w artykułów, nie będzie potrzebne "spolszczenie", żeby zorientować się w ustawieniach tego programu.
[ Dodano: Dzisiaj o 9:53 ]
również na stronie centrum informacji o Windows XP/2000/2003 znajdziesz dokładną informację na temat instalacji, ustawień i obsługi tego programu.
Nioestety, regulamin Forum nie zezwala na podawanie adresów www, więc nie mogę Ci go podać, ale mam nadzieję, że samodzielnie go wyszukasz.
[ Dodano: Dzisiaj o 11:38 ]
Dodatkowo mogę podpowiedzieć:
Program uruchamiamy klikając na: „Quick Scan Now”. Proces skanowania będzie widoczny w oknie „Scan Progress” i tam na bieżąco widać znalezione spyware. Po zakończeniu operacji wyświetli się okno z rezultatami wyszukiwania. Znalezione „szpiegi” to „Items detected”. Klikamy na „Viev Results” i pokażą się szczegóły. Dobrze jest przed usunięciem znalezionych spyware zaznaczyć opcję „Create restore point”(punkt przywracania). Dalej klikamy „Continue” i „Yes”.
Dzięki Microsoft Antyspyware możemy blokować kontrolki ActiveX.
Klikając na „Advanced Tools” i dalej „System Explorers” i „Downloaded ActiveX” program wyświetli listę wszystkich zainstalowanych ActiveX. Ikonke z gwiazdką oznacza element znany, z trójkątem nieznany, a z krzyżykiem potencjalnie niebezpieczny. Lepiej pozostawić te znane (z gwiazdką).Klikając na wybrany formant aby obejrzeć jego opis, jak wydaje się podejrzany, to klikamy na „block this ActiveX” i w ten sposób go blokujemy. Gdyby jednak spowodowało to jakieś błędy to możemy to odwrócić wchodząc na ”Advanced Tools” i „Application Agents” i „Viev blocked application events”. Tam zobaczymy listę zablokowanych elementów ActiveX. Możemy przywrócić działanie wybranej zaznaczając „Un block all checked items” .
Możemy też usunąć zbędne ActiveX z Autostartu, wchodząc na „Advanced Tools” i „System Explorers” oraz „Startup Programs”. Na ekranie wyświetli się lista, w której możemy zaznaczyć podejrzaną aplikację. Aby zablokować jej start należy kliknąć w polecenie: „Permanently remowe startup program”