Od razu do rzeczy - mój problem wygląda tak.
Do dnia dzisiejszego w mieszkaniu miałem sieć domową, w której skład wchodziły 3 komputery (1 stacjonarny i 2 laptopy). Na stacjonarnym i jednym laptopie jest XP Pro, na drugim lapku jest Win 2000. Internet rozdizelony jest przez routera linksys. Jest zrobiona sieć w grupie roboczej. Laptopy i stacjonarny widziały się bez problemu.
W dniu dzisiejszym do tego grona dołączył jeszcze laptop z Vistą. Laptop bez problemu odbiera bezprzewodowo neta, neistety nie potrafię go poprawnie włączyć do istniejącej grupy roboczej. Na kompach stacjonarnych, w liście grupy roboczej widzę go, ale nie mogę wejść, wyskakuje komunikat:
- Kod: Zaznacz wszystko
komp nie ejst dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.
natomiast na Viście w ogóle nie widać pozostałych komputerów.
Nie wiem co mam robić, a bardzo pilne jest połączenie tych komputerów, abym mógł ze stacjonarnego z XP przegrać trochę plików na lapka z Vistą.
Wyłączyłem na Viście udostępnianie chronione hasem, włączyłem w ogóle udostępnianie plików.
POMOCY! Bardzo to pilne.