mam problem z uruchomieniem z płyty Knoppixa 4. Otóz kiedy wkładam płytkę do napędu, komputer uruchamia Knoppixa, widnieje logo i napis na dole Boot_. Za pierwszym razem wpisałem komendę "Knnopix lang=pl". Wszystko się pięknie ładuje ok. 40 sekund. Knoppix poprawnie rozpoznaje wszystkie urządzenia, ale w pewnym momencie na monitorze widać tylko czarne tło, kontrolki monitora zaczynaja szaleć i po 20 sekundach przestaje chodzić płyta w napędzie (dioda nagrywarki gaśnie). Przez 15 minut nic się nie zmieniło, więc zrestartowałem kompa (myślałem, że nie może wystartować z komendy lang=pl). Przy drugim podejściu w lini Boot wcisnąłem tylko Enter. Sytuacja się powtórzyła, z tym, że tym razem przed restartem czekałem 30 minut !!! Dlaczegi Knoppix się nie ładuje ??
Szukałem podobnego przypadku do mojego i jedynie znalazłem temat Thunderasa (tam był inny Linux). Obaj używamy win98, ale bootowalne płyty Knoppixa nie korzystają przecież Windy.
p.s. pamięć testowałem Memtestem - wszystko OK. Może Knoppix nie może rozpoznać jakiejś części w moim kompie