mam problem z instalacją systemu Windows 8, posiadam laptopa toshiba L50-A-160 wcześniej dany laptop posiadał wgrany system Windows 8 na systemie UEFI, aczkolwiek z czasem partycja GPT została zmieniona na MBR w celu wgrania systemu Windows 7 . Teraz chciałbym wrócić do oryginalnego systemu który był od początku, w biosie ustawiłem Boot mode na : UEFI i zapisałem, potem wgrałem na pendrive obraz płyty za pomocą programu "Rufus" wybierając opcje "Schemat partycjonowania GPT dla komputerów z UEFI" przy tym niestety nośnik posiada system NTFS ponieważ obraz przewyższa 4 GB. Kolejnym krokiem było zbotowanie Pendrive , i uruchomienie instalacji przy 1 kroku uruchomiłem wiersz CMD (Shift+F10) i wpisałem komendy : diskpart->DISKPART > select disk 0->DISKPART > clean->DISKPART > convert gpt->DISKPART > exit, wszystkie operacje zostały potwierdzone sukcesem, klikam na opcje zainstaluj system i wyskakuje błąd:
- Kod: Zaznacz wszystko
Brak wymaganego przez komputer sterownika nośników Może to być sterownik stacji dysków DVD, dysku USB lub dysku twardego. Jeśli masz dysk CD lub DVD albo dysk flash USB ze sterownikiem włóż go teraz.
Uwaga: jeśli nośnik instalacyjny systemu Windows znajduje się w stacji dysków, DVD lub na dysku USB możesz go bezpiecznie wyjąć w celu wykonania danej czynności
Tak więc jak w tym okienku z błędem klikam opcje "przeglądaj" widać dyski takie jak:
C: pendrive z systemem
D: czytnik kart
E: Stacja dysków
X: Boot z plikami chyba instalacyjnymi
prawdopodobnie główny dysk nie jest widoczny dlaczego ? przed sformatowaniem dysku z systemu MBR na GPT dysk/ partycje były widoczne, tak więc jak mam zainstalować system ?
Dodano 10.04.2016 10:42:56:
Dziękuje za wszelką pomoc ...
Problem rozwiązany, instalki win które posiadałem były nie prawidłowe jak i, convert który wykonałem przez konsole był nie prawidłowym convertem, nie convertował dysku tak jak powinien pomimo że wszystkie informacje były pomyśle tak tak co do rozwiązania problemu , pobrałem system oryginalny z strony microsoftu Windows 10 , dla jasności kiedyś było tak że jak się miało licencje na 8 trzeba było wgrać najpierw 8 a potem zaktualizować do 10, teraz już tak to uprościli że wgrywając 10 , system inicjuje klucz z Biosu z pamięci , i aktualizuje system tak wiec na kluczu 8 możemy bez problemu instalować 10